Vision og historie

Borgerforeningen Svendborg Teater

Borgerforeningen Svendborg Teater er et moderne kulturhus i historiske rammer. Historie og topmoderne faciliteter kombineres i det unikke hus i hjertet af Svendborg.

Borgerforeningen Svendborg Teater er et åbent og imødekommende samlingssted for Svendborg Kommunes borgere, foreninger og erhvervsliv.

Borgerforeningen Svendborg Teater præsenterer arrangementer for alle aldersgrupper: børn, unge, voksne, ældre og familier.

Borgerforeningen Svendborg Teater tilbyder med sine smukke fysiske rammer og tekniske faciliteter mulighed for at huse en bred vifte af arrangementer, der skaber mulighed for en mangfoldighed af arrangementer og brugere i huset.

Vision og mission

Borgerforeningen Svendborg Teater skal være det kulturelle kraftcenter i Svendborg for borgere, foreninger og virksomheder fra hele Sydfyn.

Borgerforeningen Svendborg Teater arbejder aktivt for at styrke Svendborgs kultur- og foreningsliv, bl.a. ved på aktivt og imødekommende vis at opdyrke samarbejdet med de øvrige aktører indenfor kultur- og fritidsområdet.

Borgerforeningen Svendborg Teater er et hus for alle – i hver sæson præsenteres et varieret program med arrangementer og oplevelser for alle aldersgrupper: børn, voksne, ældre og familier.

Borgerforeningen Svendborg Teater er et hus, hvor alt kan ske. Der er højt til loftet, plads til nytænkning, eksperimenter, nye samarbejder og anderledes oplevelser. Vi prioriterer at præsentere arrangementer på et kvalitetsniveau, der giver genlyd også uden for Sydfyn.

Borgerforeningen Svendborg Teater er en motor for udviklingen af det allerede mangfoldige kulturliv i Svendborg. Et hus, som indbyggere på Sydfyn tager til sig og stolt viser frem. Et hus, som borgerne benytter, når de vil have gode oplevelser.

Borgerforeningen Svendborg Teater er et kulturtilbud, der skaber seriøse tilbud til de sydfynske virksomheder, deres ansatte og gæster og som samtidig er med til at understøtte Svendborg Kommunes mange tiltag som bosætningskommune.

Målgrupper

Børn, unge, voksne, ældre og familier

For huset som helhed gælder, at der er mulighed for aktiviteter med, for og af alle aldersgrupper, og at der er aktiviteter, som appellerer til bredere grupper som fx hele familien.

Skolefilm Festival i Borgerforeningen
erhvervsklub

Foreninger, klubber og private

Borgerforeningen Svendborg Teater er åben for erhvervslivet, der bl.a. kan leje foreningens lokaler til konferencer, messer, møder m.m.

For at fremme det lokale erhvervslivs interesser for og engagement i Borgerforeningen Svendborg Teater, har vi oprettet Erhvervsklubben. Erhvervsklubben kan medvirke til, at der skabes et samspil mellem erhvervslivet og kulturelle aktiviteter i huset.

Turister og besøgende

Turister og besøgende kan via caféen, restauranten og de mange offentlige arrangementer få glæde af Borgerforeningen Svendborg Teater. Arrangementerne forventes at kunne tiltrække besøgende fra hele Fyn.

Borgerforeningen Svendborg Teater spiller også en vigtig rolle i afvikling af byens store begivenheder så som Svend Filmfestival, Kulinarisk Sydfyns Madmarked, Svendborg Jazzfestival og 5700 Summer, som alle tiltrækker besøgende og turister fra både ind- og udlandet.

Borgerofreningen og Anne Hvides Gård

Før og nu

Historien om Borgerforeningen Svendborg Teater

Borgerforeningen Svendborg Teater er et nyt moderne kulturhus i historiske rammer. Borgerforeningen i Svendborg blev grundlagt som forening i 1851 – og i 1884 byggedes den gamle Borgerforening, der helt frem til vores tid blev det naturlige samlingspunkt for svendborgensernes kulturelle og sociale liv.

I 1897 byggede Borgerforeningen så Svendborg Teater, for at give byens borgere en rigtig teatersal, hvor forestillingerne fra København kunne opføres. Svendborg Teater er tegnet af Emil Schwanenflügel og Th. Hoffmann og betragtes som en arkitektonisk perle og et lokalt fyrtårn.

Teatret er en velbevaret og typisk repræsentant for provinsielt teaterbyggeri fra slutningen af 1800-tallet. Facaden er blevet ført tilbage til original palæstil med klassiske grå farver og står i dag, som et velbevaret vartegn i byen.

Gennem de sidste knap 40 år har der været gjort adskillige forsøg på at få det efterhånden meget nedslidte Borgerforeningen restaureret og bragt op til den standard, der gælder for et moderne kulturhus.

Via solide bidrag fra både erhvervslivet, privatpersoner, Svendborg Kommune, lokale- og Anlægsfonden og ikke mindst A. P. Møller og hustru Chastine McKinney Møllers fond til almene formål er det mål nu endelig realiseret med åbningen af Borgerforeningen – Kulturhus Svendborg i sommeren 2010.

Den nye Borgerforening er et hus, hvor logistik, funktionalitet og æstetik går hånd med respekten for stedets historie. Svendborg Malerlaug har været med til at sikre at den flotte guldsal bevares med det oprindelige udseende.

Herudover har salen fået en god akustik med variabel efterklang, der gør den anvendelig både til møder, teater, klassisk og til rytmisk musik. Alle sale i huset har fået et mærkbart akustisk løft. 

I 1970’erne overdrog Borgerforeningen driften af  Svendborg Teater til Svendborg Teaterforening, der igennem en årrække har haft stor succes med at arrangere gæstespil fra alle de store teatre til glæde for foreningens mange medlemmer og byens borgere.

I 2019 besluttedes det, at Borgerforeningen igen skulle overtage driften af Svendborg Teater, og derved blev de to gamle huse genforenet i et nyt stort kulturhus, der har fået navnet Borgerforeningen Svendborg Teater.

 

Borgerforeningen Svendborg Teater er nu byens store kulturelle forsamlingshus, hvor foreninger kan afholde møder og kulturarrangementer i alle afskygninger og i alle genrer. Der er plads til både klassisk musik og alle former for rytmisk musik – ligesom huset kan rumme både teater, dans, stand-up m.m.

Der er en række faste brugere i huset: Børn og Unge teatret, Svendborg Teaterforening, Fritidsteatret og Ældresagen, der alle har egne lokaler i huset.

Derudover er det muligt for erhvervslivet, kommunen, foreninger, politiske partier og privatpersoner at bruge huset både til udstillinger, præsentationer, konferencer, foredrag og møder.

Restauranten og caféen i stuetagen, der er forpagtet ud, er huset omdrejningspunkt med tilhørende køkkenfaciliteter, der lever op til alle de krav der stilles for at kunne servicere husets mange forskellige brugere. Der er åbent i dagtimerne tirsdag til fredag samt i forbindelse med husets mange arrangementer. Om sommeren er der udendørsservering på terrassen med udsigt over Svendborg.

Vi prioriterer de tekniske faciliteter meget højt. Lyd, lys og AV-udstyr er topmoderne og vi lever op til de høje professionelle krav, der stilles af både kunstnere og det moderne publikum.

Borgerforeningen står selv som arrangør for en lang række spændende arrangementer indenfor både musik og andre kulturområder, ligesom vi lejer faciliteterne ud til eksterne arrangører. Vi prioriterer, at alle arrangementer har et højt kvalitetsniveau, der gerne skulle give genlyd også udenfor Sydfyn.

Sponsorer

Borgerforeningen

4xJA
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Advokatfirmaet Gottschau & West
Advokathuset Svendborg Advokataktieselskab
Albani
Albani Fonden
Alfred Lunds Eftf.
Allan Wied
Andelskassen Fyn
Arbejdshesten
Bendixens Fiskehandel
Bent C Tryk
Bente Rasklev Jørgensen
Bi-Plast Consult
Bogart Herretøj
Bukkehave
By og Land Sydfyn
CC Jensen
Christian Lerup
Danbolig
Dansk Metal Sydfyn
Danske Bank
Egal Holding
Erik Andy Larsen
Erik Jørgensen Møbelfabrik
Expert Svendborg
Farvebasen Botex, Svendborg
Fionia Bank A/S Svendborg Afd.
Flemming Schødts
Flügger Farver
Fomo
Fonden for Svendborg Sparekasse
Frisør Johnny Steen
Fyns Musikkontor
Fynske Medier
G.K. Kaysen
Gerners Konditori
GK Ventilationsgruppen

Grete Schødts
Gulvcentret
Harald Halberg Holding
Helle Vinten-Johansen
Henning Hansen
Hessel
Hotel Ærø
Højlund Mølle
Inge Schultz
J.B. Wiggers-Ejendomme
J.P. Klausen & Co
Jannie Hedegaard
Jens Pave
Jens Thusgaard
Johan Groth
Jyske Bank A/S Svendborg
Jytte Aagaard
Jørgen Frederiksen
Jørgen Jensen, Skårup
Keofitt
Kirsten Jørck
Kjell L.A. Laursen
Knudsen, Guldbrandt & partnere – Adv.
Kristine Karlshøj
Kulturcafeen
Kulturelt Samråd Svendborg
Leif Larsen Marine
Lindpro
Lise og Gert Jepsen
Lissen Branth
Logos
Lokale- og Anlægsfonden
Lomax
Læge Marthedal
Lærke Thagaard Wilhelmsen
M.T. Højgaard
MC Donnald’s Nyborg
Michaels Jagt og Fiskeri
Mr M
Møllergade Møntvask

N. Kjær Bilcentret
Niels Chr. Nielsen
Niels Jensen
Nordea Bank Danmark
Nybolig
Ollerup Maskinstation
Oranje
Oure-Vejstrup Andelskasse
Peder Most Garden
Pia Dam Larsen
Plastard
Praksis Arkitekter
Restaurant Børsen
Restaurant Svendborgsund
Revisions Firmaet Edelbo
Revisorgruppen
Rottefælden
Royal Biscuit Co
Scandicolor Reklamebureau
Stark Svendborg
Svendborg Borgerforeningen af 5. juni 2003
Svendborg Brakes
Svendborg Erhvervsskole
Svendborg Håndværkere og Industriforening
Svendborg kommune
Svendborg Malerlaug
Svendborg Rocks
Svendborg Teater
Sydbank Sønderjyllands Fond
Sydfyns Antenne-Montering
Søren Andersen
Tandlægerne, Det Gule Pakhus
Tonny Madsen
Tryk Team Svendborg
Tømrermester Jacob Bindzus
Under Uret
VVS-Gården Svendborg
Wichmann Optik

Søg